Stichting Behoud Hoogaars gebruikt cookies om de website te analyseren en voor social media. Door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op "Akkoord" te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Uitnodiging

Hendrik Willem van Loon Hardzeildag

op zaterdag 20 juli 2019 te Veere

Hét jaarlijks plat- en rondbodemtreffen in Zeeland voor “roemrijkers en reünisten”

(met samenkomen en aanbrengtocht vanaf donderdag 18 juli)

Want om de ontmoeting ging het bij Van Loon tijdens die eerste legendarische hardzeildag voor de Arnemuidse vissers in 1928. Om uit de saaiheid van het dagelijks bestaan te ontsnappen. Daarom wilde Van Loon “weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen”. Dat willen wij als Stichting Behoud Hoogaars (SBH) ook en daarom organiseren wij in 2019 voor de 26e keer dit treffen op het Veerse Meer. Uiteraard streven wij ook in dit jaar naar een zo groot mogelijk deelnemersveld!

Dit evenement is een treffen voor eigenaren en bemanningen van snelle en minder snelle hoogaarzen, hengsten, andere plat- en rondbodems en wat vroeger nog meer op het water voer. Die het leuk vinden om voor de Roem en Eeuwige Eer op het scherpst van het zwaard te strijden en risico's en kansen scherp calculeren om in de begerenswaardige prijzen te vallen. Maar ook voor de platbodemliefhebber die dit krachtenveld graag aan zich voorbij ziet trekken en geniet van de fraaie konten van dit langs suizende hout en ijzer, het zomerse weer en op tijd een versnapering aan boord. Inschrijven is vooral het middel om elkaar te treffen. Bekenden en onbekenden. In het wedstrijdveld als “roemrijker” of als “wedstrijd-platbodem-toerzeiler” met andere prioriteiten dan een bokaal binnenhalen. Het kan allemaal, maar.......

Vooral: “Een wedstrijd met plezier”

Donderdag 18 Juli verzamelen we in Zierikzee en eten dan samen verse (gekookte) mosselen bij het café aan de haven “de Gekroonde Suikerbiet”. Bent u geen liefhebber van mosselen, dan is bij ‘De Biet’ tegen een billijke prijs een keuze uit warme maaltijden te verkrijgen.

Vrijdag 19 juli is voor de vroege vogels de aanbrengwedstrijd naar Veere; we varen op tijd uit om in de loop van de middag moegestreden en/of suf gewiegd de rede van Veere te bereiken.
Sinds 2010 wordt náást een wedstrijd geschatte aankomsttijd (voor de reünisten) ook een wedstrijd voor gemeten schepen (de Roemrijkers) gehouden op de Oosterschelde. Wilt u bij het invullen van het inschrijfformulier duidelijk aangeven tot welk type u behoort en aan welke van de twee wedstrijden u deelneemt?
Op het schavot bij de paviljoentent in Veere krijgen “de Roemrijkers” en de “Reünisten de gewonnen prijzen van de aanbrengwedstrijd uitgereikt.
In en om de tent zal vanaf plm. 19.00 uur een heerlijk zeer gevarieerd buffet worden geserveerd. Soorten vlees wordt bereid op de BBQ, vis en een keur aan bijgerechten, krielaardappeltje uit de oven, salades in diverse variaties, sausen, en nog veel meer. Natuurlijk broden, boters en sausen. Kortom, de gedurende de dag verbrande calorieën kunnen hier weer rijkelijk worden aangevuld!

Zaterdag 20 juli is het dan zover. Na het palaver in de tent, barst het strijdgeweld op de rede van Veere los maar steken ook de reünisten van wal. Want dat is het begin van de Hendrik Willem Van Loon Hardzeildag!

Aan de wal wordt met welluidende stem aan het publiek verslag gedaan van de vorderingen in het wedstrijdveld en wat er aan boord van de rond- en platbodems zoal gebeurt. Omstreeks 18.00 uur breekt het uur van de waarheid aan, dan worden bij de tent de prijzenwinnaars bekend gemaakt en gelauwerd. En met net als in 1928, voor iedere deelnemer een fles jenever. Hoofdsponsor KETEL 1 komt daarvoor met groot materiaal naar Veere! En gaat mixen met Jenever.

Uiteraard worden gedurende de dag extra activiteiten georganiseerd. In ieder geval komt er weer een maritieme markt, een touwslager, springkussens voor kinderen, palingrokerij en de Wasschappelse Heiploeg. En ons huisorkest “humoreske” zal weer rondvarend hun muzikale kwaliteiten tonen.

NB: Er wordt in dezelfde klassen als andere jaren gevaren, waarbij voor de gemeten schepen de Zilveren Jetty en de Rudolf Schönbergprijs worden uitgereikt. En wederom zorgt onze hoofdsponsor voor de speciale prijzen.