Stichting Behoud Hoogaars gebruikt cookies om de website te analyseren en voor social media. Door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op "Akkoord" te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Alcyon

Type: Hoogaars
Lengte: 13.97
Materiaal: Hout
Uitvoering: Jacht
Bouwjaar: 1928
Bouwer: Meerman, Arnemuiden
Registratie: HB 8
Status: Varend

In 1997 wordt de jachthoogaars Alcyon aangekocht door de Stichting Behoud Hoogaars. Het schip verkeerde toen in zeer slechte conditie. Dankzij een subsidie van de Euregio kon in december 1999 worden begonnen met een volledige restauratie. Op 16 juni 2001 is de restauratie votooid en het schip weer aan het water toevertrouwd.

In 1928 werd op de werf van Meerman in Arnemuiden de ARM 42 gebouwd. Vermoedelijk is zij dan de laatste vissermanhoogaars die zonder motor wordt gebouwd. Het schip is dus nog maar gedeeltelijk afgebouwd als begin oktober 1928 de opdracht wordt gegeven voor afbouw als jacht.

Van november 1928 tot 1997 is het jacht in handen van diverse, allen Belgische, eigenaren geweest. Het heeft ergens aan de Frans-Belgische grens liggend de 2e wereldoorlog overleefd. Het heeft periodes met weinig onderhoud en verval gekend maar is altijd weer iemand geweest die zich dan over het schip ontfermde en het weer in zijn glorie herstelde.

Hoogaars Alcyon zeilplanZeilplan Alcyon
Grootzeil: 58 m2
Fok: 27 m2
Kluiver: 17,5 m2


Dit zijn onze schepen die voor een vaartocht beschikbaar zijn.

Voor info en reservering mail naar: varen@hoogaars.nl