Stichting Behoud Hoogaars gebruikt cookies om de website te analyseren en voor social media. Door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op "Akkoord" te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Boreas

Type: Steekhenst
Lengte: 9.21
Materiaal: Hout
Uitvoering: Visserman
Bouwjaar: 1895
Bouwer: Onbekend
Status: Varend

In 2008 is de Boreas in het bezit van de Stichting Behoud Hoogaars gekomen. Op 16 mei 2015 is de volledig vernieuwbouwde Boreas in Arnemuiden weer te water gelaten.

De Boreas is de laatste nog bestaande steekhengst en is gebouwd rond 1900, vermoedelijk op de werf van Richter Uitdenbogaardt te Maassluis. Het schip is tot kort voor de WOII in gebruik geweest als vissersvaartuig en werd in 2008 verkregen door de Stichting Behoud Hoogaars. In oktober 2008 is het schip weer boven water gehaald en getransporteerd van Kortenhoef naar Capelle.

Het vaartuig mag als een uniek stuk erfgoed beschouwd worden, omdat het de enige houten steekhengst is die nog bewaard is gebleven. Daarbij is het heel bijzonder dat van de originele romp de meeste boorden, inhouten en vlakdelen nog nimmer zijn vervangen. Met veel zorg is de romp opgemeten en in tekening gebracht.

Zeilplan steekhengst BoreasZeilplan Boreas
Grootzeil: ca. 26 m2
Fok: ca. 12 m2

Dit zijn onze schepen die voor een vaartocht beschikbaar zijn.

Voor info en reservering mail naar: varen@hoogaars.nl