Skip links

SBH-loods

Werkgroepen

SBH-loods

Vroeger lagen de schepen van de Stichting Behoud Hoogaars op de historische scheepswerf Meerman in Arnemuiden. Naarmate de vloot groeide was daar echter onvoldoende ruimte. De afgelopen jaren had de stichting geen vaste locatie om de schepen uit het water te halen voor onderhoudswerkzaamheden en winterstalling. In plaats daarvan werd gewerkt op tijdelijke plekken, met als laatste de Machinefabriek in Vlissingen. Een prachtige plek waar alle acht vaartuigen terecht konden. Maar het was vaak wel steenkoud in de grote hal. Voor ons was het duidelijk dat we een permanente oplossing moesten vinden In de zomer hebben de schepen een vaste ligplaatsen naast de sluizen in Veere, dus een plaats in die omgeving leek ideaal voor een scheepswerf voor houten schepen.

De eigen loods zorgt er voor dat de stichting geen zorgen heeft over de voortgang van de onderhoudswerkzaamheden. Planning voor reparaties en onderhoud is makkelijker dan eerder gedacht, omdat de drie grootste schepen tegelijk in de hal kunnen ‘aanmeren’.

Op de 700 m2 oppervlakte (35 bij 20 meter) is genoeg ruimte voor 3 van onze 4 grote schepen, de hoogaarzen Andries Jacob (YE 36) en  De Windrooshengst , de hengst Drie Gebroeders (TH 49) en de jachthoogaars Alcyon. Als een van de schepen weer geheel op orde is, gaat het terug in het water en komt plaats vrij voor de volgende. De kleinere schepen zijn daarna aan de beurt.

Voornamelijk met de vaartochten verdient SBH de kost, maar een eigen gebouw geeft de stichting ook mogelijkheden. In de winter verhuren we, zodra er plaats is,  aan mensen die hun historisch schip willen onderhouden. In de zomer verhuren we een deel van de Loods aan mensen die karweitjes op en aan hun schip willen doen of de ruimte voor andere festiviteiten willen gebruiken. Onze ambitie is om de werf open te stellen voor publiek, zodat zowel toeristen als de lokale bevolking vertrouwd kunnen raken met het varend erfgoed van de regio en het traditionele vakmanschap.
Zo wordt de Loods gebruikt voor Open Dagen, niet alleen van ons zelf, maar ook van anderen, worden er recepties gehouden en zijn er toneelvoorstellingen. In 2023 vond er een voorstelling van het Zeeland Nazomerfestival plaats.

Ben je geïnteresseerd in ons maritiem erfgoed en hoe het onderhouden wordt? Kom dan naar onze open dag of neem een kijkje op dinsdagmorgen. Dan wordt er altijd aan de schepen gewerkt en zijn er mensen die je vragen over de schepen en onze stichting kunnen beantwoorden.
Wil je de Loods gebruiken voor een van je eigen activiteiten of voor een rondleiding met je team, organisatie of school? Neem dan contact op. De gegevens vind je hiernaast

Coordinator:
Carel Flipse, Mart Sturm

Voor vragen:
E-mail: info@hoogaars.nl
Tel: 0118-410045

Contact opnemen
Online doneren

Leave a comment

Deze website maakt gebruik van cookies.